середу, 29 жовтня 2014 р.

ФАС заступилася за конкурентів iPad в Росії

Федеральна антимонопольна служба (ФАС) розпочала активну роботу щодо скасування ввізного 5% мита для всіх виробників планшетних комп'ютерів, пише "Комерсант".


У теперішній же час правом безмитного ввезення користуються лише імпортери планшетів iPad від компанії Apple, які користуються у російських покупців найбільшим попитом. Ось антимонопольну службу і зацікавив цей дивний факт.


Повідомляється, що ФАС розіслала на адресу 15 компаній, серед яких Acer, Samsung, Asus, HP, Lenovo, Sony, офіційні запити, в яких цікавиться, які коди товарної номенклатури зовнішньоекономічної діяльності (ТН ЗЕД) присвоюються планшетів на митницях найчастіше.


Нагадаємо, що до осені ввізним митом не обкладалися планшети всіх виробників, однак після того, як митна служба (ФМС) змінила порядок класифікації планшетів, оснащених GPS-модулем, визнавши їх "навігаторами", ситуація змінилася.


Постачальники планшетів, стали виплачувати на Шереметьєвській митниці п'ятивідсоткову імпортне мито, а пристрій подорожчало в роздробі на кілька тисяч рублів. Пізніше ФМС запропонувала компаніям звільнитися від сплати мита, якщо вони доведуть, що планшет - все-таки комп'ютер.


9 лютого, в ФМС надійшов лист від Асоціації підприємств комп'ютерних та інформаційних технологій (АП КИТ), в якому пояснювалося, чому iPad слід вважати комп'ютером.


Через кілька днів глава ФМС Олександр Бельянінов випустив телетайпограми з рекомендацією вважати планшети iPad з GPS-модулем (група кодів ТН ЗЕД 8471) саме обчислювальною технікою. Антимонопольна служба вважає, що рішення ФМС дає перевагу Apple, у зв'язку з чим ФАС пропонує класифікувати як комп'ютери всі планшети, не спираючись на їх назву.

Немає коментарів:

Дописати коментар