четвер, 30 жовтня 2014 р.

Скотт Форсталл, "учень чародія" з Apple


Голова департаменту розробки iOS дуже схожий на свого наставника Стіва Джобса: непересічна особистість, майстер презентації, стійкий суперник у полеміці - у нього є всі якості, щоб стати новим впізнаваним обличчям Apple.


На презентації нового iPhone 4S він був єдиним, хто викликав живий відгук аудиторії.


Спочатку півторагодинне шоу вів новий генеральний директор компанії Тім Кук. Вів повільно і, можливо, нарочито меланхолійно. Ні він, ні виступали пізніше директор з маркетингу Філ Шиллер, який опустив завісу з нового смартфона, і глава інтернет-сервісів Едді Кью, який представив систему веб-систему зберігання iCloud, ні разу не згадали ім'я Стіва Джобса.


Звичайно, поведінка топ-менеджерів в тій ситуації логічно цілком зрозуміло: їх харизматичний бос вже перебував при смерті, а цей день повинен був належати лише новому мобільному флагману і ніяка інша новина не повинна була затьмарити його прем'єри. Але ця тактика та порожнє крісло Джобса з багатозначною написом «Reserved» лише посилювали інтерес публіки до стану його здоров'я.



Скотт Форсталл,


Тому цілком природно, що найбільшу увагу преси привернув вихід Форстолла. Моложавий, виглядає по-хлоп'ячому віце-президент компанії енергійно розповідав про особливості нової операційної системи iPhone. А наприкінці заходу влаштував ціле шоу з презентації Siri - віртуально цифрового помічника. «Хто ти? », - запитав він свій iPhone. «Я ваш покірний особистий асистент», - відповів апарат, викликавши вибух сміху і емоційну розрядку в залі. Не залишився непоміченим журналістами та коментар Скотта з приводу однієї з технічних можливостей гаджета - «Це повний винос мозку! ».



Міні - Джобс


Тепер, після смерті 56-річного Джобса, Скотт Форстолл став ще більш важливим і помітним членом керівного складу Apple. Як відповідальна особа підрозділу по програмному забезпеченню він контролює операційну систему IOS, під управлінням якої працюють iPhone і iPad - пристрій, що приносять 70% доходів Apple. У свої 42 роки він - самий молодий топ-менеджер в компанії. І найкраща кандидатура на звання головного провідника думок покійного Стіва Джобса: його уявлення про те, як технології повинні працювати і розвиватися, найбільш відповідають подібним поглядам легендарного співзасновника. Енді Міллер, який очолював напрямок Apple iAd до цього літа, каже, що «він був близький до Стіву, як ніхто інший» і що, «коли він говорить - люди його слухають».


Форстолл, який прийшов працювати на Джобса прямо з коледжу, дійсно, один з головних ідеологів цього успіху Apple. Завдяки йому операційна система iOS менше ніж за 5 років стала найбільш цінним економічним активом у світі. А його прізвище значиться в 50-ти патенти компанії: починаючи з того, як іконки додатків розміщені на екрані, до методу виключення пристрою. На ключовому з них - свідоцтві на авторство управління тачскріном за допомогою пальців ім'я «Форстолл, Скотт» стоїть другим після «Джобс, Стівен».


Форстолла можна назвати «міні-Стівом» у багатьох відносинах. Він жорсткий менеджер, зациклений на кожній деталі. Він, як і Джобс, меткий в перекладі технічного жаргону на простий і зрозумілий мова. Він навіть їздить на автомобілі тієї ж моделі і кольору, які волів Джобс - сріблястому «Мерседесі» SL55 AMG, і також, як його кумир, має свій «фірмовий» стиль одягу (на презентації він був аскетично, але в теж час екстравагантно одягнений у чорний светр з декоративними блискавками, джинси і чорну взуття, а в офісні будні воліє знамениті гавайські сорочки від Reyn Spooner).


Але найголовніше, що Скотт нагадує Стіва - це якась особиста скромність, завдяки якій він заслужив лояльність багатьох своїх підлеглих, відповідають йому відданістю: інженери його відділу відомі як найпалкіші трудоголіки в компанії.



Скотт Форсталл,






Яблучник розбрату


Проте не все так однозначно. За розповідями кількох колишніх службовець Apple, багато високопоставлені керівники покинули компанію саме із-за труднощів взаємодії з Форстоллом. І на складні стосунки з ним, судячи з усього, можуть поскаржитися не тільки менеджери вищої ланки. Так, один з розробників iOS пояснював свій відхід з Apple тим, що «втомився слухати вічний рефрен Форстолла «Стів б цього не хотів...». Відомо, що багато інженери з його команди пішли з Apple в інші компанії Силіконової Долини, не знайшовши спільну мову з віце-президентом з iOS.


Деякі колишні партнери Форстолла, бояться відкрито давати коментарі через страх бути відкинутими Apple, нажив собі ворога в особі одного з ключових керівників, стверджують, що він схильний легко брати на себе заслуги і відкидати звинувачення у допущених помилках (Що ж - корисні вміння, щоб зробити блискучу кар'єру). А стосунки з деякими членами виконавчої команди, включаючи провідного дизайнера Джонатана Верба і главу Mac Hardware Боба Менсфілд, у Форстолла настільки погані, що ті уникають зустрічей з ним без присутності Тіма Кука.


Однак жорстка корпоративна політика, так само як і амбітні і розважливі менеджери не є чимось незвичайним для Америки, пише BussinessWeek. Навіть якщо Форстолл і особистість неоднозначна, він може бути саме тим, хто потрібен Apple після втрати свого харизматичного лідера: детально-орієнтований і одержимий керівник, який домагається мети, пригнічуючи чуже его. «Одного разу я відгукнувся про Скотті, як про головну дупі в Apple», - каже колишній інженер компанії Майкл Лі, який залишив її в 2010 році. «Але це не було лайкою, це був швидше комплімент. Подібне я міг би сказати і про Стіва Джобса».


Схоже на те, що Скотт Форстолл викликає у людей, тісно співпрацюють з ним, одну з двох кардинально протилежних емоцій. Багато говорять про те, як він невпинно працює, терпить постійний тиск і тримає руку на пульсі всього, що відбувається в галузі. Зате інші навіть не хочуть чути його імені. Наприклад, колишній керівник розробників iPod Джон Рубінштейн, відповідає на всі питання про главу iOs тільки різким «До побачення! ».



Школи житті


Звідки ж він узявся, такий неоднозначний? Bussiness Week задається цим питанням, заглиблюючись в біографію голови департаменту iOS.


Форстолл - середній з трьох синів у родині дипломованої медсестри та інженера. За розповідями друзів і однокласників, комп'ютер в їхньому будинку з'явився у перших серед усіх сусідів, що не могло не зіграти свою роль. Один тільки факт того, що його старший брат Брюс працював інженером розробником ПЗ Microsoft протягом 20 років вже говорить про багато що.


У середній школі Скотт був визначений у математичний клас, що дало йому можливість регулярно проводити час в класній кімнаті, де було встановлено обладнання Apple. Саме там він і навчився основам програмування. На відміну від однокласників воно давалося йому дуже легко. А в старші класи він перейшов екстерном, на рік раніше і повністю поринув у змагання різного роду: шахи, змагання в «Національний День Історії» та участь у «Кубку Знань», в яких його команда добралася навіть до федерального фіналу.


Закінчуючи школу, він був одним із доповідачів з прощальною промовою випускників - другим була його майбутня дружина Моллі. Природно, такої честі удостоюються тільки учні з відмінними оцінками. «Його мета - створювати електронне обладнання на основі високих технологій», - писали тоді про нього в статті місцевої газети. Однокласники, звичайно, дивувалися тому, яких успіхів він досяг, але анітрохи їм не дивувалися. Форстолл завжди любив перебувати в центрі уваги і був постійним учасником різних дебатів.


Після школи Скотт вступив в Стенфордський Університет, де отримав ступінь бакалавра в області символічних систем - це міждисциплінарне відділення об'єднувало заняття з філософії, лінгвістики та інформатики. Щодо останнього предмета пізніше він отримав ступінь магістра і влаштувався працювати в компанію Стіва Джобса під назвою NeXT, де займався розробкою інноваційної операційної системи. А коли у 1996 році Джобс повернувся в Apple і продав їй це дітище, Форстолл був поставлений на розроблення користувацьких інтерфейсів для оновленої лінійки «Маккинтош».



Вінці і терни


У 2000 році Форстолл став провідним розробником нового інтерфейсу Mac - візуальних реплік на водну тему у вигляді прозорих символів і віддзеркалень. Як казав тоді Джобс, «потрібно було зробити такий дизайн, щоб його хотілося облизати». І Форстолл досяг цього ефекту. А кілька років потому група під його управлінням створила високо оцінену версію операційної системи Leopard. У компанії про нього говорили, як про «реальний талант» і «висхідної зірки».


Але на шляху до вершини йому довелося нажити чимало ворогів. Особливо під час довгого і важкого процесу по створенню iPhone. Перед Стівом Джобсом стояв вирішальний вибір: доручити проект інженерам, які «оживили» Macintosh або віддати його команді, яка розробила iPod і хотіла побудувати оболонку для смартфона на системі Linux. Пізніше він вибере перший варіант і отримає мобільну операційну систему, яку можна настроїти на будь-яких продуктах Apple. Однак замість того, щоб відразу вибрати потрібний підхід, Джобс налаштовував розробників проти один одного, влаштувавши серед них конкурс на «кращий шматок пирога», пише видання.


Форстолл і його команда (близько 15 інженерів) стали «роздягати» операційну систему Apple X і тестувати на те, чи буде вона працювати в пристрої зі значно меншою кількістю енергії і терміном служби акумулятора в порівнянні зі стаціонарним комп'ютером. В результаті їм вдалося змусити працювати фірмову прошивку з урахуванням цих вимог і Джобс зупинився на цій версії програмного забезпечення для всіх майбутніх продуктів компанії.



Рівний бій


Відносини між конкуруючими департаментами та їхніми головами на стадії розробок і так були «вибухонебезпечними», а після вибору в бік Форстолла загострилися ще більше. Винахідник iOS відмовлявся показувати її ранні версії. Справедливості заради варто відзначити, що його поведінка повністю відповідало підписаним при пристрої Apple угоди про нерозголошення службових таємниць, яке повинно дотримуватися в компанії навіть між департаментами. Однак скритність Форстолла абсолютно вибивала ґрунт з-під ніг у інших керівників відділів.


Ситуація ще більше загострилася з виходом першого iPhone в 2007 році, коли положення Форстолла в керівництві компанії ще більше зміцнилося. Керівники апаратних підрозділів не могли додати нові опції: наприклад, більш потужну камеру або більш великий, заснований на Bluetooth, додатковий дисплей. На всі рішення необхідно було отримувати візу від інженерів iOS. Якщо їм ідея не подобалася робота в цьому напрямку зупинялася. Більш того, Худобу Форстолл наполіг, щоб всі версії програм для iPhone (включаючи iTunes) також розроблялися в межах його відділу. Відповідно до джерел всередині компанії, саме ця внутрішня політика і напруженість відносин зі Скоттом призвели до того, що його головний опонент Фэйдель - творець iPod, в 2008 році пішов у відставку.


З натяків колег-«яблучників», цей випадок далеко не поодинокий. Але адже і сам Стів Джобс славився аналогічними конфліктами в перші 10 років кар'єри і в підсумку вони привели його до десятирічного вигнання з Apple. Свою фірму NeXT він створював, коли про нього говорили «вічний невдаха». Але завдяки цьому падіння Стів так заточив навички, що став неповторним стратегом, менеджером і маркетологом. Скотт Форстолл у цьому, як ніхто інший, нагадує молодого Джобса - сжигавшего мости позаду себе, зберігаючи чудову здатність вириватися вперед.



Син помилок важких






Скотт Форсталл, Однак нинішній тріумф молодого віце-президента скоріше можна назвати гірко-солодким. В останні роки він переніс кілька серйозних невдач. У червні 2009 року, коли Джобс знаходився в черговій відпустці по здоров'ю, Форстолл з тріском провалив презентацію на щорічній WWDC.


По-перше, він явно переграв, одягнувши білий лабораторний халат, шумоізолюючі навушники і роблячи нарочито здивованим погляд.


Задум вистави теж була досить сумнівна: роздути велику повітряну кулю з iPhone і проілюструвати новий додаток, покликане популяризувати науку в якості забави для дітей. Але заглушка балона відвалилася і куля став непридатний для надування. Форстолл спробував зам'яти інцидент і роздути куля самостійно, але тільки ще більше зіпсував ситуацію. Після повернення Джобс довго не давав йому забути цю помилку, згадуючи про цей епізод, називаючи його не інакше як «той науковий експеримент».



Скотт Форсталл,


На початку 2010 року Форстолла чекав ще один провал. Історія про те, як один з його інженерів залишив прототип iPhone 4 на стільці бару в Каліфорнії, після чого через сайт Gizmodo сталася скандальна витік, блискавично рознеслася по всьому світу. Частково винен у цьому інциденті виявився і Форстолл. Не тільки тому, що був босом невдалого розробника. У свій час Скотт переконав Джобса дозволити десяткам його підлеглих користуватися досвідченими зразками пристрою перед виходом смартфона на ринок, щоб ретельно протестувати його продуктивність і мінімізувати проблеми зі зв'язком - і не виправдав безпрецедентного довіри Джобса. До цього панувала в Apple сувора секретність робила, доступ до майбутніх новинок можливим лише одиницям.


Через якийсь час після релізу смартфона Форстолла чекала ще одна неприємність - проблема зі збоєм зв'язку, відповідно поясненням офіційною версією охрещена в «Antennagate». Клієнти скаржилися на перервані виклики. Apple пов'язувала ці збої з особливостями конструкції антени і намагалася всіляко мінімізувати неприємні наслідки.


На спеціально скликаній для цього прес-конференції один із журналістів попросив прокоментувати публікації в ЗМІ, в яких провину за відкрилися в телефоні недоліки перекладали на програмне забезпечення. Форстолл особисто взяв мікрофон і назвав ці претензії «очевидно помилковими». Однак все той же таємний джерело - колишній менеджер, який зараз працює в іншій компанії, але все так само тісно співпрацює з Apple стверджує, цим проблем зі зв'язком сприяли дійсно огріхи в.



Світла конячка


Суперечливий і честолюбний Скотт Форстолл може представити найбільшу управлінську загадку. У сім'ях, де втрачають улюбленого батька, діти часто або об'єднуються, або розлучаються назавжди паюванням стану. Подібно до цього, керівництву Apple тепер доведеться вивчити нові ролі і вибрати манери поведінки. У випадку з Форстоллом його колегам доведеться визначити, що важливіше - його помилки в минулому або легендарне спадщина Стіва Джобса, яку він втілює.


І подумати є над чим. Так, аналітик авторитетної ISI Group Брайан Маршалл вважає, що відхід Скотта з компанії міг би значно знизити активи Apple.



Скотт Форсталл,


Він - первосвященик спільноти розробників iOS, гуру тисяч неспокійних, які шукають програмістів, які створюють програми для всіх продуктів Apple. Висококласних розробників, яких із задоволенням переманить Google для роботи над операційною системою Android. Крім того, Форстолл відмінно володіє майстерністю мотивації співробітників. Колеги кажуть, що члени його команди частенько по п'ятницях разом пропускають по кухлю пива, у них є купи ваучерів на безкоштовні обіди в кафетерії компанії. Інша причина, по якій його персона настільки важлива: у нього були дуже близькі відношення зі Стівом Джобсом, вони практично постійно зв'язувалися один з одним.


І Джобс явно пишався своїм протеже. "Якщо апаратні засоби - це мозок і сухожилля наших продуктів, то програмне забезпечення - це їхня душа", - говорив він на останній Всесвітній конференції розробників Apple в червні, звертаючись в значній мірі до роботи Форстолла.


Пізніше, повертаючись на сцену після розповіді Скотта про останній версії iOS, Стів Джобс оцінив виступ свого учня словами «Відмінна робота! ».



Скотт Форсталл,


Не виключено, що «благословення» кумира мільйонів, бачила майбутнє, стане вирішальним чинником в кар'єрі Форстолла і в майбутньому він зможе зайняти те місце, яке було зарезервовано під час презентації iPhone 4S.





За матеріалами Bloomberg-BussinessWeek.com.

Немає коментарів:

Дописати коментар