неділю, 30 листопада 2014 р.

Mobilefest-2011. Цифри і факти

Як ми вже

повідомляли 8 та 9 вересня у Ленінградській області проходив осінній баркэмп Mobilefest-2011. Більшість доповідей, представлених на цьому фестивалі були цікаві розробникам мобільних додатків, для яких вони власне і призначалися, а не звичайним власникам гаджетів. Однак у цьому огляді ми постаралися зібрати ті цифри і факти, які будуть цікаві всім.




Почнемо, мабуть, з Cut The Rope. Цікаво знайдуться з читачів цього посту ті, хто нічого не чув про цю гру? Якщо так, то таких напевно сильно здивує статистика завантажень останньої версії

Cut the Rope: Experiments у Апп стор в перші 3 дні - а це небагато-немало по 10 мільйонів на день. Такі цифри озвучив на круглому столі Михайло Лялін, голова ради директорів компанії Zeptolab, яка розробила саме популярне російське додаток для iOS.





Mobilefest-2011. Цифри і факти




При цьому, половина завантажень доводиться на Америку, 25% становлять європейські продажі, 15% - азіатські та 7% - російські. Варто відзначити, що 7% - це дуже великий відсоток вітчизняних покупок. Для порівняння, аналогічний показник програми

abc Notes, розробник якої Григорій Усков також виступав з доповіддю на Mobilefest, дорівнює 3%.




Що ж стосується виходу Cut the Rope 2 (Cut the Rope: Experiments вважається сіквелом, а не повноцінною другою версією), то робота над нею ще навіть не розпочато, хоча в планах Zeptolab безумовно присутній. І є шанс, що в наступному році шанувальники Го Нома її все-таки отримають.





Тепер поговоримо про ринок мобільних додатків в Росії в цілому. З дуже цікавою доповіддю на цю тему виступив Кирило Петров керівник підрозділу i-Free Innovations. Так от, за даними, зібраним компанією i-Free, до речі, з-організатора цього баркемпу, кількість російських компаній, які займаються мобільними розробками, швидко росте, і нестачі в замовленнях вони не відчувають. Великі і середні компанії (EPAM Systems, DataArt) відкривають відділи мобільних розробок, чисельність до 20 осіб. 5-8 компаній (Antares, Unreal Mojo, ID East, Provectus IT (UA), e-Legion та ін) мають штат від 25 до 50 співробітників, 10-15 компаній (IPS Pirates, Stanfy та ін) мають штатом у 10-25 осіб і понад 30 команд (HippoApp, StudioMobile, Cactus, Giraffes, Vstrecher, DeepSky та ін) - 3-10 осіб.






Mobilefest-2011. Цифри і факти




Велика частина компаній має розподілений штат співробітників з різних регіонів і країн, у тому числі Білорусії, України і Прибалтики. Основні платформи для розробок - iOS і Android. Команд працюють під Bada і Windows Phone в Росії майже немає, але попит на Bada і WP7 розробників постійно зростає, при цьому на ринку їх не вистачає.





У Росії є вже 20-30 успішних команд, що мають добре відомі продукти, можливість інвестувати в створення нових і трафік для їх розкручування. Багато з цих компаній замислюються про видавництві сторонніх проектів. В цю ж сторону дивляться сотні студій соціальних і казуальних ігор.






Mobilefest-2011. Цифри і факти




Дохід російських розробників в 2011 році складе 20-30 мільйонів, з них 3-5 мільйонів доларів - прибуток від російських продажів. Цей ринок бачиться дуже перспективним. Мобільні додатки давно вже стали гарячою темою для інвестицій, адже кількість смартфонів і планшетів в Росії зростає величезними темпами. До кінця 2011 року в нашій країні буде налічуватися до 1, 5 мільйонів iPhone, 2-3 мільйони Android-смартфонів і близько мільйона планшетів, більше половини з яких припаде на iPad.

Немає коментарів:

Дописати коментар