четвер, 27 листопада 2014 р.

Розробники проти "піратів" - за межею дозволеного

З року в рік розробники додатків і різні правовласники намагаються ускладнити систему захисту для своїх продуктів, що дозволяє уникнути релізу піратських версій. Однак хакерам постійно вдається знаходити уразливості в захисних системах, за рахунок чого стає можливим злом таких додатків.


На відміну від технічно підкованих хакерів, ті користувачі, які встановлюють «зламані» додатки, не володіють потрібними навичками, що дозволяють визначити приховані механізми захисту. Саме цим і вирішили скористатися розробники з японської студії Enfour, яка спеціалізується на виробництві словників та інших навчальних програм.



Розробники проти


Для того, щоб «присоромити» користувачів, що використовують піратські копії їх словників, розробники впровадили в свої додатки спеціальний код, який відправляє твіти з хештегом «#softwarepirateconfessions» (піратське програмне забезпечення) з пристроїв. Керівництво Enfour вирішило піти на такий сміливий крок, вирішивши, що цей спосіб дозволить зменшити кількість піратських копій програмного забезпечення.


Однак, як це часто трапляється, вбудований в додаток код став працювати не завжди коректно, з-за чого власники легальних копій абсолютно раптово могли виявити у своїх Twitter-акаунтів спам з хеш-тегом «#softwarepirateconfessions».


В результаті розробники з Enfour були змушені опублікувати офіційне вибачення на своєму сайті, а віце-президент по зв'язках з общественностями Трейсі Нортхотт принесла свої вибачення користувачам Twitter.



Розробники проти


Чому ж студія Enfour пішла на такий крок? Як заявляє Трейсі Нортхотт, на поточний момент близько 25% користувачів використовують піратські версії програм. На думку керівництва Enfour піратство завдає непоправної шкоди їхньому бізнесу.


Має сенс розповісти невелику передісторію - вперше проблема з відправкою твітів була помічена блогером Андреасом 10 листопада.


«Я сидів в аудиторії і вирішив скористатися додатком Oxford Deluxe для перекладу кількох слів. Після запуску мені запропонували ввести пароль від мого Twitter-аккаунта, якщо я відмовлявся, то додаток припиняло роботу. Вирішивши, що інтеграція з соціальною мережею необхідна для коректної роботи, я ввів свій пароль.


Через деякий час мені на пошту прийшло повідомлення про те, що комусь сподобався мій «твіт».


Як виявилося, без мого відома в Twitter було опубліковано повідомлення з текстом як на рахунок того, щоб перестати використовувати зламані додатка? Я обіцяю, що перестану. Правда. #softwarepirateconfessions».


Такий підхід розробників мене дивує, адже я заплатив за додаток $55 у серпні 2010 року», - заявляє Андреас.



Розробники проти Розробники проти


Примітно, що на смартфоні блогера також було встановлено додаток Instalous - спеціальне рішення для тих, хто хоче завантажувати зламані додатка прямо на девайс. Сам Андреас запевняє, що використовував Instalous лише для встановлення старої версії Scanner Pro, так як нова відмовлялася працювати на його девайсі.


Про схожі інциденти повідомляють користувачі додатків від Enfour зі всього світу.


«Я придбав додаток American Heritage Dictionary - 4th Edition за $25, після чого в моєму твіттер записі з'явилося повідомлення з хеш-тегом #softwarepirateconfessions», - повідомляє блогер Шон о'брайан.


Так де ж проходить межа між хакерами і розробниками, які не соромляться без відома користувачів вчиняти дії з їх персональними акаунтами в соціальних мережах? Деякі з розробників можуть послідувати прикладу студії Enfour і впровадити у свої додатки спеціальний код, який зможе отримати необмежений доступ до девайсу.



Розробники проти


Може розробникам пора почати замислюватися не про піратських копіях існуючих додатків, а про їх якість? Як показує статистика, кількість зламаних списів неймовірно мало у відсотковому співвідношенні до легальним.


Студія Enfour може називати все це непорозумінням, але такий підхід і ставлення до користувачів зайвий раз показує, що деякі з розробників воліють думати про прибуток, а не про зручність користувачів.

Немає коментарів:

Дописати коментар