суботу, 29 березня 2014 р.

«М'яч і Магія: Чарівний Арканоід». У мріях про літо

Ніщо не ново під місяцем. У далеких 80-х, коли ігри були маленькими і некрасивими, з'явився "Арканоід". З тих самих пір він встиг обзавестися армією шанувальників... і цілим виводком клонів. Відбивати з допомогою рухається каретки кульку, щоб той, відскакуючи, розносив перешкоди на своєму шляху - таке ми бачили не раз, а скільки ще раз побачимо?


«Якщо що-то працює, то немає чого міняти» - таким принципом зазвичай керуються творці ігор. На щастя, знайшлися игроделы, які спробували вдихнути в пропахлий нафталіном жанром нове життя. Результатом їх старань стала мила

гра під назвою «М'яч і Магія: Чарівний Арканоід». Давайте ж розберемося, що відрізняє її від подібних.


Погана новина: революції в жанрі не сталося. Гарна новина: у всякому жанрі взагалі потрібна революція. Ігровий процес арканоїд цілком самодостатній і захоплюючий - так розробників важко дорікнути в тому, що вони визнали за краще майже нічого не міняти в самому геймплеї. Ми звично відбиваємо м'ячик з допомогою каретки (хоча в «М'яч і Магія» вона схожа на щось середнє між баллистой і космолетом), руйнуючи об'єкти на полі. Та ось тільки ці об'єкти - не просто різнокольорові блоки, а будівлі, рослинність і навіть двоногі і чотириногі мешканці цих місць! Така сувора реальність, яку нам підносять творці гри - ми повинні знищувати не абстрактні нагромадження блоків, а ігровий ландшафт як такий! Слабкодухих просять вийти! Втім, при першому знайомстві з грою пацифізм випаровується досить швидко. Зрештою, охочі до чужого золота пірати і індіанці, що поклоняються своїм кровожерливим богам, а також люті морські та лісові хижаки - не ті, кому хочеться співчувати. А ось незграбних пінгвінів з ескімосами з недавнього оновлення все-таки шкода. Краще подивимося, що може нам допомогти або перешкодити.



«М'яч і Магія: Чарівний Арканоід». У мріях про літо


При знищенні об'єктів з них будуть іноді вилітати бонуси, корисні і не дуже. Їх можна поділити на кілька категорій. Перша група бонусів впливає тільки на нашу каретку - наприклад, роблять її вже або ширше, або ж встановлюють на ній гармату. Інші бонуси змінюють швидкість, з якою літає м'ячик, а також кількість цих м'ячиків - повірте, мине чимало часу, перш ніж ви навчитеся справлятися з трьома кульками одночасно. Нарешті, є особливі бонуси, що викликають ті чи інші природні явища - скажімо, розряд блискавок, б'ють по карті, метеоритний дощ або ж зміну часу доби. Різноманіття бонусів робить ігровий процес абсолютно непередбачуваним. Зробивши неправильний вибір, можна дуже швидко зіпсувати собі гру. А запас кульок, на жаль, обмежений - просто так ними не розкидатися не варто. На щастя, додаткові життя можна придбати за золоті монетки, які ми будете справно отримувати у міру руйнування об'єктів. Чим швидше ми зрівняємо рахунок із землею (точніше - з водою) черговий острів, тим більше золота опиниться в нашій скарбничці. За час проходження сорока рівнів, розділених на чотири епізоди, можна накопичити дійсно солідні суми. Шкода, що їх не можна витратити на що-небудь більш істотне - скажімо, на покупку додаткових поліпшень для каретки або м'ячів.



«М'яч і Магія: Чарівний Арканоід». У мріях про літо


Кілька слів про графіку. Художникам треба віддати належне. Мабуть, у процесі відтворення зелених джунглів, золотих пляжів лазурного моря вони думали про літню відпустку. Або про новорічних канікулах - коли готували засніжені рівні для святкового апдейта. Пейзажі вийшли настільки зачаровують, що часом, замилувавшись, просто втрачаєш увазі кульку. Як же добре, що ми знищуємо всю цю красу, так сказати, навмисно! Музика цілком під стать графіку. Чесно сказати, ігровий саундтрек можна слухати і окремо - наприклад, в машині, виїжджаючи до моря. Заряд позитивних емоцій гарантовано! Все це пишність можна було б зіпсувати корявим управлінням, але немає, воно в цій грі також цілком адекватне. Вибирайте, як саме ви хочете перемістити каретку - натискаючи на стрілки або ж водячи по екрану пальцем - і вперед!



«М'яч і Магія: Чарівний Арканоід». У мріях про літо


Загалом, раджу цю гру всім, хто мріє про далекі мандри, або ж просто хоче трішки відволіктися від сірості буднів.

Завантажити її можна в App Store.

Немає коментарів:

Дописати коментар