вівторок, 25 лютого 2014 р.

Це кінець. App-pocalypse


Коли я сіла писати цю статтю, то знала: «Це кінець! » Ще б пак! Адже я збиралася писати про кращих програмах, присвячених 21.12.2012 (всі в курсі, що це за дата? )... Проте в процесі написання з'ясувалося, що кращих відібрати не так просто... А ось гірших - як грязі у грязелікарні. Так що, щоб єлейне розчулення чужий неприкритою посередністю не стало кінцем моєї кар'єри, на «столі» редактора і ваших очах постане цей текст. Про кінець світу. В App Store.


Пророкування далекоглядних індіанців, які склали горезвісний календар, стало однією з найгарячіших тем 2012 року. Можливо, хтось дійсно в нього вірить, вже збудував бункер де-небудь в глушині Гімалаїв і зараз хрустить нервовими пальцями, обтираючи зморшкуватий лоб. Однак більшості просто хочеться чогось незвичайного, яскравого, якогось прикроватного «екшену».



Це кінець. App-pocalypse


Для деяких же кінець світу - не більше ніж привід заробити трохи грошей, «вспахав» нове і добре освітлене поле. Саме ці практичні особистості і наповнили App Store безліччю тематичних додатків. «Тематичних». Бо фантазії на щось більше, ніж таймер зворотного відліку, вистачило у меншості.


Взагалі таймерів, оформлених на різний манер, у магазині більш ніж достатньо. І їх основна суть - допомогти користувачам не пропустити початок кінця світу. А то і його кінець.



Це кінець. App-pocalypse


В принципі, нічого жахливого в таких додатках немає... Дивишся на таймер і розумієш, як мало залишилося», «як багато хочеться зробити», «треба встигнути побачити бабусю»... Дивує лише одне. Що буде, коли закінчиться відлік, а апокаліпсису так і не відбудеться? Хто-небудь поверне гроші? (Хоча що вже там... Один додаток чемно помітило, що термін дії закінчується відомого числа, і, щоб активувати таймер далі, потрібно заплатити. Навіщо, питається? )


Інша група «предапокалиптических» додатків - додатки з серії «а давайте уявимо». Давайте подивимося на комп'ютерну модель (відеозамальовку) руйнування землі, на смертоносний сплеск гамма-променів і загальне утоплення в море, що вийшло з берегів.


Втім, відео це навіть прикольно. Трохи сумніше - коли очікуєш побачити якийсь епік (який в реальному житті ти, звичайно ж, без таймера просто пропустиш), а тобі пропонують серію розрізнених ілюстрацій від художників середньої руки.



Це кінець. App-pocalypse


Найближчі родичі додатків-картинок - додатка-мелодії. Збірки музичних композицій, що характеризують захід наших днів, можна також знайти в App Store, І платні, і безкоштовні. Слухай і предвкушай, одним словом. Сумно тільки, що нових треків з нагоди ніхто не писав, та у додатках ви знайдете лише знайомі мінорні трелі або невиразні комп'ютерно-згенеровані «потріскування».


Трохи більш практичними здаються додатки, які викладають тексти пророцтв. Деякі з них містять лише передбачення майя, інші перераховують вислови та деяких інших провидців, які мали необережність пообіцяти якийсь катаклізм. Що не кажи, а корисно знати, що тебе чекає. І, що не кажи, а дуже шкода, що більшість такого роду програмок написані на іноземних мовах і є платними.



Це кінець. App-pocalypse


Пригнічує те, що багато інші програми енциклопедичного плану (історії про стародавніх цивілізаціях, наприклад) також не мають українських аналогів. Винятків не так багато, наприклад, досить інформативне і якісно зроблене додаток MyMaya, про який ми вже писали). Теж платне, до речі. Адже тематично зібрати дані з «Вікіпедії» так компактно згрупувати їх - цілком собі успішний спосіб монетизації в App Store.



Це кінець. App-pocalypse


Найбільш талановиті розробники підійшли до справи серйозно і вирішили по максимуму віджати сік з кінця світу, не стали витрачати час на таймери, набори ілюстрацій і страшилок. Вони запустили в App Store безліч ігор з тематики прийдешнього лиха.


Всі їх можна поділити на такі групи:


- ігри про кінець світу, не пов'язані з майя (це коли треба відбивати астероїди, що летять на землю, наприклад);


- ігри і про кінець світу, і про майя одночасно (наприклад, коли треба замолювати древніх богів в надії, що вони відведуть напасти);


- ігри про «нескінченних» індіанців (знайти скарби майя, відправити майя на війну, подивитися на те, як бідного індіанця прибило шедевром гончарного мистецтва).



Це кінець. App-pocalypse


І дуже шкода, що серед такого засилля «травневих» ігор дійсно сильних іграшок з приголомшливою графікою і захоплюючим геймплеєм детектировано не було. Ймовірно, розробники «піймали хвилю» і вирішили кувати, поки гаряче, - популярний тренд міг легко збільшити число завантажень і принести більше прибутку з допомогою In-App Purchase.


Ні, звичайно, трохи сумно, що кінець світу, який отримав таку увагу, не зміг розквітнути в App Store пишним цвітом. І розробники, які заробляють на його «імені», не змогли запропонувати нам нічого розумнішого, ніж рекламні оголошення, закликають замовити турпутівки на наступний купальний сезон, в кожному кутку траурно-оформленого додатки, говорить: «Усьому кінець: 21.12.2012».



P. S.: деякі представники «жанру»:



- End of world Predictions,


-

2012 iMaya,


-

Mayas & Aliens,


-

2012 Defend the Earth HD,


-

End of the World Sounds,


-

All Truth About Doomsday 2012,


-

Mayan Doomsday Counter,


-

2012 - A New Age for Men? ,


-

My Mayan,


-

2012 Little Known Facts,


-

Poor Maya,


-

My Maya.




Немає коментарів:

Дописати коментар