пʼятницю, 23 січня 2015 р.

Працюємо з дисками в OS X за допомогою Дискової Утиліти»

Операційна система OS X Mountain Lion досить самодостатня, і для вирішення більшості необхідних завдань можна скористатися системними утилітами.


Після покупки нового комп'ютера, жорсткого диска або встановлення та перевстановлення операційної системи більшість користувачів може задуматися про необхідність розбиття накопичувача на кілька розділів.



Працюємо з дисками в OS X за допомогою Дискової Утиліти»


Для чого це потрібно і як подібне можна зробити за допомогою стандартних засобів OS X Mountain Lion, читайте в даному гайде.


За допомогою Дискової Утиліти» в OS X Mountain Lion можна виконувати наступні завдання:


- копіювати диски;


- записувати образи дисків;


- створювати образи нових дисків;


- форматувати розділи і самі накопичувачі;


- лікувати розділи і права розділи HFS+;


- змінювати розмір існуючих розділів жорстких дисках без їх форматування, а також багато іншого.


При першому запуску «Дискової Утиліти» ви побачите стандартне головне вікно з дуже інтуїтивним інтерфейсом.



Працюємо з дисками в OS X за допомогою Дискової Утиліти»


В лівій колонці необхідно вибрати той жорсткий диск або образ, з яким ви хочете працювати в даний момент, після чого можна приступати до виконання поставленого завдання.



Визначаємося з файловою системою накопичувача



Mac OS Extended - це стандартна файлова система для операційної системи OS X. Використовувати таку файлову систему на зовнішньому накопичувачі варто, якщо ви збираєтеся користуватися ним виключно в системі OS X, так як на Windows запис на нього буде неможлива. Для роботи з Mac OS Extended користувачам Windows доведеться встановлювати спеціальні програми або драйвера. Однак їх використання може з часом зруйнувати файлову систему, після чого буде потрібно форматування (видалення всіх файлів) з накопичувача.


Основною перевагою Mac OS Extended є підтримка ключових функцій OS X, серед яких Versions, а також безліч інших.



MS-DOS FAT - ця файлова система ідеально підходить для флеш-накопичувачів малого обсягу, так як вона не дозволяє записувати файли з об'ємом більше 4 Гбайт. Пам'ятайте це при форматуванні в MS-DOS (FAT).


За рахунок MS-DOS FAT ви зможете використовувати накопичувач в Windows, OS X та навіть з такими ігровими консолями, як PlayStation 3, Xbox 360, а також Wii.



ExFAT - ця файлова система представляє з себе оновлений FAT і дозволяє працювати з файлами об'ємом більше 4 Гбайт. До мінусів її використання можна віднести лише відсутність підтримки системних функцій OS X.


Після того, як визначилися з вибором файлової системи, можете сміливо приступати до форматування або розмітці накопичувачів. Хочеться дати пораду - на зовнішніх жорстких дисках використовуйте Mac OS Extended, так як вона найбільш стабільна і ідеально підходить для роботи з OS X.



Створення розділів на жорсткому диску комп'ютера або на зовнішньому носії


Для початку давайте розберемося, для чого це може вам знадобитися. Отже, розмітка жорсткого диска вкрай необхідна при використанні зовнішнього жорсткого диска великого обсягу. Припустимо, при купівлі жорсткого диска ємністю 2 ТБ можливо створити два логічних розділи, один з яких може використовуватися для створення резервних копій в Time Machine, в той час як на другому можна зберігати медіатеку для iTunes.


Пам'ятайте, що розмір розділу для резервного копіювання за допомогою Time Machine повинен бути не менше такого системного жорсткого диска, на який встановлена операційна система OS X Mountain Lion. У середньому, якщо не робити бекап медіатеки та інших непотрібних мультимедійних файлів в Time Machine, для бекапа досить використовувати логічний розділ накопичувача об'ємом в 200-300 Гбайт.


Для того щоб розділити накопичувач на кілька розділів, вам необхідно вибрати його основний розділ, як це показано на скріншоті, після чого перейти у вкладку

«Розділ диска».



Працюємо з дисками в OS X за допомогою Дискової Утиліти»


У мене в цьому пункті є два розділу, так як раніше я вже поділяв жорсткий диск. Вам необхідно вибрати основний розділ, він у вас буде тільки один, після чого натиснути на кнопку

«+», яка зазначена на скріншоті.



Працюємо з дисками в OS X за допомогою Дискової Утиліти»


Після натискання накопичувач буде автоматично розділений на два однакових за розміром розділу розділу.



Увага! Не виходите з програми і не натискайте кнопку «застосувати»!


Після автоматичної розмітки вам необхідно задати правильний розмір для кожного з розділів.



Працюємо з дисками в OS X за допомогою Дискової Утиліти»


Для цього натисніть на потрібний розділ і вбийте в вікно

«Розмір» потрібний обсяг для нього. Регулювати розділ можна також за допомогою спеціального повзунка, зазначеного на скріншоті.


Після того як ви виконаєте всі ці дії, можете сміливо натискати

«Застосувати» і «Дискова Утиліта» приступить до розмітки обраного накопичувача. Аналогічним способом можна створювати розділи і в накопичувачах, на яких присутня якась інформація.


При створенні нових розділів не забувайте вказувати їх коректний розмір, а також ні в якому разі не від'єднуйте накопичувач і не вимикайте Mac - подібне може призвести до безповоротної втрати даних.



Перевірка і відновлення диска, а також прав доступу


Раз на кілька місяців, особливо якщо ви активно використовуєте комп'ютер з OS X Mountain Lion і встановлюєте безліч додатків, необхідно проводити перевірку прав доступу, а також самого жорсткого диска.



Працюємо з дисками в OS X за допомогою Дискової Утиліти»


Для цього вам необхідно закрити всі програми, відкрити «Дискову Утиліту» і вибрати системний диск або розділ, після чого відкрити вкладку

«Перша допомога».


У цій вкладці натисніть

«Перевірити права доступу» і дочекайтеся закінчення процесу. Якщо у вікні буде написано, що рекомендується провести відновлення прав доступу, то натисніть кнопку «Відновити права доступу».


Після цього здійсніть перевірку диска, натиснувши на відповідну кнопку. При необхідності і тільки при необхідності натисніть кнопку

«Виправити диск».


Для чого це потрібно? Деякі з додатків можуть змінювати права доступу до різних системних файлів, що призводить до некоректного доступу до них. Відновлення прав доступу дозволяє уникнути різних зависань операційної системи, а також деяких інших проблем.



Life-Hack - створюємо бекап системного диска за допомогою Дискової Утиліти


Основним способом резервного копіювання багато хто вважає Time Machine, втім, це зовсім не дивно.


Time Machine дозволяє зберігати копії декількох версій однакових файлів, володіє приголомшливим функціоналом, відмінним дизайном і неймовірно зручним інтерфейсом. На жаль, у резервного копіювання за допомогою Time Machine є один незаперечний мінус - з часом починає катастрофічно не вистачати місця на накопичувачі.


Саме тому має сенс створити повноцінний бекап за допомогою Дискової утиліти» OS X.


Для цього вам необхідно вибрати системний розділ або весь жорсткий диск, якщо у вас лише один розділ на ньому, після чого перейти у вкладку

«Відновити».



Працюємо з дисками в OS X за допомогою Дискової Утиліти»


Тепер просто перетягніть іконку системного розділу в графу

«Джерело», а в графі «Призначення» вкажіть зовнішній накопичувач аналогічним способом. Пам'ятайте, що резервна копія буде повністю ідентична за обсягом системного розділу.


Тепер, якщо ваш жорсткий диск вийде з ладу, ви завжди з легкістю зможете відновити OS X на будь-якому іншому комп'ютері.


Щоб уникнути швидкого зносу жорсткий або SSD-накопичувача, постарайтеся дотримуватися умови його використання та зберігання. Не забувайте, що стандартні жорсткі диски неймовірно чутливі до падінь і ударів.

Немає коментарів:

Дописати коментар