понеділок, 29 грудня 2014 р.

Moleskine - відомий скетчбук став цифровим

У світі записних книжок молескіни посідають окреме місце. Їх історія налічує більше сотні років, ними користувалися Вінсент Ван Гог, Пікассо, Хемінгуей і багато інших. У 1986 випуск молескинов був припинений, але поновився через десять років однойменної фірмою. Таким чином, багаторічні традиції зберігають особливу роль молескинов в житті людей, чиє життя пов'язане з нотатками, замальовками та іншими записами - художників, репортерів та журналістів, музикантів, дизайнерів.


Фірма Moleskine відрізняється розумінням складу власної аудиторії, тому молескіни бувають самих різних видів, від звичайних линованных блокнотів до альбомів для малювання аквареллю або нотних записів. Аудиторія, яка користується молескинами і Apple, практично одна і та ж, тому недавня поява "рідного" додатка для iOS являє особливий інтерес.


Логічніше віднести програму

Moleskine в редактори текстів і заміток. Сама програма не соромиться заявляти про це відразу після запуску, видаючи коротку інструкцію по навігації в меню та редакторі. Ця інструкція з'являється тільки в перший раз, але кнопка для її виведення є майже на кожному вікні.



Moleskine - відомий скетчбук став цифровимMoleskine - відомий скетчбук став цифровим


Ваша робота починається з обкладинки програми, яка повністю копіює обкладинку старшого паперового брата. Торкнувшись її, перед вами з'являється головне меню, в якому ви можете змінити налаштування, працювати з каталогом записів і зі своїми чернетками. Будь-яку вашу замітку можна позначити категорією з відповідною піктограмою та кольоровим оформленням, а також додати розташування. Всередині кожної замітки ви можете вільно редагувати текст, малювати або вставляти зображення і фотографії. Також є опції зміни линованности аркуша (лінії, клітини або бланковий білий) і можливість відправити запис в твіттер, фейсбук або на пошту.


Виглядає Moleskine надзвичайно привабливо. Але варто почати його використовувати, як натрапляєш на деякі непродумані моменти. Наприклад текст. Незважаючи на можливість налаштування кольору і розміру, ці параметри відносяться до тексту всієї поточної нотатки. Тобто зробити великий червоний заголовок до тексту, написаному чорним похилим шрифтом не вийде. До речі, тут взагалі немає ні похилого, ні жирного, ні підкресленого варіанти єдиного шрифту. Тільки 4 розміру і 15 кольорів. Також програма не підтримує ландшафтну орієнтацію. На своєму iPod Touch я був здивований, коли зрозумів, що змушений тримати девайс вертикально, набираючи текст тільки одним великим пальцем.



Moleskine - відомий скетчбук став цифровимMoleskine - відомий скетчбук став цифровим


З малюванням справа йде більш сприятливі. Ви так само можете вибирати тільки колір і розмір, але ці опції застосовуються окремо до кожного малюнку. Самі малюнки можна виносити на окрему сторінку, так і малювати поверх тексту.





У текст можна вставити картинку. Це може бути фотографія, зроблена вами тільки що, картинка з фотоальбому або піктограма. Картинка поміщається в текст в квадратній рамці, тому спочатку фотографію пропонується обрізати. Її можна переміщати по листу, текст буде автоматично підлаштовуватися. Дивно те, що перемістити елемент на інший аркуш можна, лише видаливши її і додавши заново. Те ж саме стосується і олівцевих малюнків. У ході експериментів з програмою я щось зробив не так, в результаті всі лінії, якими я підкреслював слова в тексті, перенеслися на наступний аркуш і повернути їх назад я не знайшов можливим.



Moleskine - відомий скетчбук став цифровимMoleskine - відомий скетчбук став цифровим


В цілому програма залишає неоднозначне враження. Приємне оформлення і головне меню на початку обнадіюють, але до кінця роботи вогкість і непродуманість програми тільки дратують. До того ж велика ймовірність зробити помилку, яку не завжди можливо повернути з допомогою простого "Undo" ("Назад"). Пару раз програма вилітала і мені здалося, не реагувала на мої дотики до верхніх кнопка. Функція відправки запису на пошту або в твіттер передбачає тільки текст, ігноруючи олівцеві лінії і зображення.


Дуже хотілося б сподіватися, що програма з часом підросте, придбавши стабільність, а також більш широкі можливості для роботи з текстом і можливості його передачі іншим людям або на інші пристрої. Інакше Moleskine так і залишиться безглуздою спробою копіювати паперового старшого брата, не витримавши конкуренції з добре продуманими редакторами нотаток типу Springpad, вже широко відомих у колах користувачів яблучних девайсів.




Немає коментарів:

Дописати коментар